Thursday, May 04, 2006

Pain Tunisien

Przepis jest uproszczoną wersją receptury z książki Ursuli Ferrigno: "Bread"






2 łyżeczki suszonych drożdży
175 ml wody
250 g semoliny
1,5 łyżeczki soli
125 ml oliwy z oliwek
do posmarowania: jajko wymieszane z łyżką wody i 4 łyżki nasion sezamu

Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5 minut.
Wymieszać pozostałe składniki, na końcu dodając drożdże.
Wyrobić gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, posmarować oliwą i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 h.
Podzielić ciasto na 2 części. Z każdej uformować placek o średnicy 18 cm i grubości 2,5 cm.
Odłożyć by trochę podrosły.
Wierzch posmarować jajkiem, posypać sezamem. Ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 200 st C przez 30 minut.


Smacznego!

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home