Thursday, May 04, 2006

Brochettes z kurczaka


6 - 7 zabkow czosnku (drobno posiekac)
1 lyzeczka papryki
1 lyzeczka mielonego kuminu
1 lyzeczka soli
4 szczypty cayenne
6 lyzek oliwy z oliwek
3 lyzki soku z cytryny
3 lyzki posiekanej zielonej pietruszki (lub kolendry)
ok.1 kg filetow z piersi kurczka ( pokrojonego w duza kostke) (kurczaka mozna zastapic tunczykiem, swordfish lub inna trwala ryba)
4 zielone papryki salatkowe
kawalki cytryn lub limonek
Marynata:
w misce wymieszac czosnek, papryke, kumin, sol,cayenne, oliwe, sok z cytryny i pietruszke. Dodac kurczka. Dobrze wymieszac. Zostawic na min 30 min, a najlepiej na 2 godz w temp. pokojowej (lub w lodowce przez noc).Rozgrzac grill. Nadziewac czastki kurczaka na drewniane (metalowe) patyczki do grilowania. Grilowac po kilka min z kazdej strony. Podawac z surowka, chlebem pitta lub ryzem (lub couscous) i jogurtem naturalnym.
Tutaj podane z surowka z zielonej kapusty, pomidorow, ogorkow, dymki, ziol i przypraw oraz z quinoa i jogurtem...Smacznego!

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home