Hot cross buns
Robie Hot Cross Buns od wielu lat...a przepis mam taki:
210ml mleka
1 jajo
450g bialej maki chlebowej
1 1/2 lyzeczki przypraw do szarlotki (mixed spice)
1/2 lyzeczki cynamonu
1/2 lyzeczki soli
50g cukru 50g masla
1 1/2 lyzeczki drozdzy instant
75g koryntek
25g sultanek
25g skorki pomaranczowej (smazonej, moze byc cytrynowa)
plus: 50g zwyklej maki (all-purpose) 25g margaryny woda
glazura 2 lyzki mleka 2 lyzki cukru
Calosc mozna wykonac w maszynie chlebowej.
Wlac mleko i jajko. Dodac make, przyprawy, cynamon, sol, cukier, maslo, drozdze. Wyrobic recznie lub w maszynie cykl >dough<. W tym czasie wysmarowac tluszem dwie blachy do pieczenia. Pod koniec wyrabiania dodac suszone owoce i skorke. Zostawic do wyrosniecia, ok 1 godz.
Wylozyc na stolnice, odpowietrzyc, podzielic na 12 czesci. Uformowac kulki, ulozyc na blasze, przykryc naoliwiona folia plastikowa i zostawic na 30-45 min, az do momentu gdy prawie podwoja swoja objetosc.
Rozgrzac piekarnik do 200 st C.
W tym czasie przygotowac ciasto na wykonanie krzyzykow. Recznie polaczyc margaryne z maka (drobne grudki), wtedy dodac tyle wody az powstanie dosc rzadkie ciasto. Wlozyc do rekawa cukierniczego i na wyrosniete buleczki wyciskac ciasto formujac krzyzyki. Piec 15-18 min.
Podgrzac mleko i rozpuscic w nim cukier. Mixtura smarowac gorace bulki. Wystudzic na kratce kuchennej. Bardzo smaczne!
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home