Friday, May 05, 2006

Ciasto kruche ze śliwkami


Przepis na spód do ciasta pochodzi z książki "Desery - od najprostszych po wykwintne" P. Herme i jest wypróbowany przeze mnie. Wykorzystuję go jako spód do szarlotki i ciasta ze śliwkami. (przed ułożeniem owoców trzeba go ponakłuwać widelcem i podpiec).




A więc: 190 g masła o temp. pokojowej
5 g (1 łyżeczka) miałkiej soli
50 ml zimnego mleka pełnotłustego lub wody (polecam mleko)
250 g mąki

Masło pokroić na kawałki, rozgnieść drewnianą szpatułką Do miseczki wlać mleko i rozpuścić w nim sól, następnie połączyć z masłem. Mąkę przesiać i dosypywać powoli do mleka aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć na stolnicę i wygniatać aż będzie gladkie. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Na podpieczony spód sypię kilka łyżek brązowego cukru; ze śliwek wyjmuję pestkę i układam owoce nie skaleczoną stroną na górze, to posypuję cukrem ew. kruszonką (w równych proporcjach: mąka, cukier, masło + migdały ucieram na okruszki). Piekę w 180 st C ok. 40 min

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home