Linzertorte
ciasto:
300 g mąki
250 g orzechów laskowych, zmielonych
200 g cukru, najlepiej brązowego
1 łyżka kakao
skórka starta z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki soli
200 g masła o temp. pokojowej
2 żółtka
do posmarowania:
słoik marmolady porzeczkowej lub truskawkowej wymieszanej z płatkami róży w cukrze
1 jajko, oddzielone żółtka od białek
1 łyżka mleka
garstka płatków migdałowych
Z podanych skladników zagnieść ciasto. Powstaną miliony okruszków - tak ma być. Z ciasta ulepić kulę, zawinąć w folię i chłodzić przez minimum godzinę (najlepiej przez całą noc). Następnie ciasto podzielić na 2 części. Jedną z nich wylepić okrągłą formę o średnicy 28 cm. Posmarować białkiem wymieszanym z odrobiną soli. Wstawić na 15 min do piekarnika nagrzanego do 190 st C., wcześniej ciasto ponakłuwać widelcem.
Następnie posmarować marmoladą, z pozostałej części ciasta ulepić wałeczki i ułożyć je na marmoladzie w kształcie kratki. Kratkę posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać migdałami i wstawić do piekarnika (180 st C) na 45-50 min.
Smacznego!
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home