Wednesday, May 10, 2006

Caponata


Tradycyjna potrawa sycylijska. Łatwa w przygotowaniu i pyszna. Może być przechowywana w lodówce do tygodnia.

1 bakłażan, pokrojony
1 cukinia, pokrojona
1 czerwona cebula, pokrojona
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łodygi selera naciowego, pokrojone
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów pellati (400 g)
5 łyżek aceto balsamico di Modena
2 łyżki cukru
15 czarnych oliwek wydrylowanych i przepołowionych
1 łyżka kaparów
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
gałązka rozmarynu

W garnku rozgrzać oliwę.
Dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Lekko poddusić, następnie dodawać kolejne składniki.
Przykryć garnek i dusić na małym ogniu 40-50 minut. Im dłużej się gotuje, tym jest smaczniejsza.
Można podawać z drobno pokrojonym kozim serem.
Smacznego!

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home