Chleb razowy z czerwoną cebulą i kminkiem
280 g żytniego zakwasu
340 g maki pszennej chlebowej
200 g mąki zytniej
30 g otrebow zytnich lub orkiszowych
2 lyzki oleju
2 lyzeczki Maldon salt
1 lyzka cukru dark muscovado
200 ml wody,
140 ml mleka,
1 czerwona cebula drobno posiekana,
1 lyzka kminku
Wszystkie składniki wrzucić do maszyny chlebowej na cykl DOUGH.
Powino powstać dosyć gęste ciasto.
Blaszkę albo romertopf wysmarować masłem, wysypać otrębami, następnie przełożyc do niej ciasto i odstawić do wyrosniecia na ok 2 h.
Jesli pieczemy w romertopfie - wstawiamy go do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę 240 st C. Po upływie 30 minut zmniejszamy temperaturę do 200 st C. Po kolejnych 10 - zdejmujemy pokrywke i dopiekamy kolejne 10 minut (w sumie chleb powinien sie piec ok. 50-60 minut).
smacznego!
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home