Wednesday, May 10, 2006

Tarta z rabarbarem i migdałami




8 godzin przed planowanym pieczeniem należy przygotować rabarbar:

600 g rabarbaru

60 g cukru pudru

60 g cukru kryształu

Rabarbar pokroić na małe kawałki, posypać cukrem, przykryć folią.

Następnie przygotowujemy ciasto kruche:

200 g masła

250 g mąki

50 ml mleka

1 łyżeczka soli

Zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce minimum 1 h.

Rabarbar odsączyć na sitku.

Ciasto kruche wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę o srednicy 26 cm. Ponakluwac widelcem.

Piekarnik nastawic na 180 st C. Kiedy sie nagrzeje, wstawic ciasto i piec 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy masę:

1 jajko

75 g cukru pudru

25 g mielonych migdałow

25 ml mleka

25 ml smietany

55 g masła schłodzonego, startego na tarce

Jajko utrzec z cukrem pudrem. Następnie dodać pozostałe składniki. Wymieszać łyżką.

Wyjąć z piekarnika podpieczony spód. Wylożyć na niego rabarbar. Polać masą. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 30-40 minut, do czasu zrumienienia.

Smacznego!

1 Comments:

Blogger whitetealeaf said...

lisku...ta tarta wyglada doskonale...zrobie ja niebawem...

10:15 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home