Tarta z rabarbarem i migdałami
8 godzin przed planowanym pieczeniem należy przygotować rabarbar:
600 g rabarbaru
60 g cukru pudru
60 g cukru kryształu
Rabarbar pokroić na małe kawałki, posypać cukrem, przykryć folią.
Następnie przygotowujemy ciasto kruche:
200 g masła
250 g mąki
50 ml mleka
1 łyżeczka soli
Zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce minimum 1 h.
Rabarbar odsączyć na sitku.
Ciasto kruche wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę o srednicy 26 cm. Ponakluwac widelcem.
Piekarnik nastawic na 180 st C. Kiedy sie nagrzeje, wstawic ciasto i piec 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę:
1 jajko
75 g cukru pudru
25 g mielonych migdałow
25 ml mleka
25 ml smietany
55 g masła schłodzonego, startego na tarce
Jajko utrzec z cukrem pudrem. Następnie dodać pozostałe składniki. Wymieszać łyżką.
Wyjąć z piekarnika podpieczony spód. Wylożyć na niego rabarbar. Polać masą. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 30-40 minut, do czasu zrumienienia.
Smacznego!
1 Comments:
lisku...ta tarta wyglada doskonale...zrobie ja niebawem...
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home